Testvérvárosok

Bath

Bath Anglia délnyugati részén található, mintegy 160 kilométerre nyugatra London városától. A város az Egyesült Királyság egyetlen természetes melegvizes forrásával büszkélkedhet. A legkorábbi dokumentumok szerint a várost római fürdőként tartották nyilván, de egyes történészek úgy vélik, hogy alapítása ennél korábbra tehető.

Bath Shakespeare korában forrásvizének gyógyhatásáról volt ismert és egy az arisztokrácia által sűrűn látogatott kulturális központtá vált. A 18. és 19. századbeli népszerűségének köszönhetően a város építészete a rokokó és neoklasszicista stílusok jegyeit hordozza, melynek legjobb példája a Royal Crescent (Királyi Félhold).

Olyan híres művészek otthona volt, mint az írónő Jane Austen vagy a híres portré és tájképfestő Thomas Gainsborough. A várost az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította; lakossága 80 000-re tehető. A Kaposvár és Bath között kialakult kapcsolat még az 1980-as évek végén kezdődött, és azóta is számos közös programot sikerült megvalósítani a kultúra területén is.

A képek Bath weboldaláról származnak: http://www.cityofbath.co.uk/

http://bath-kaposvar.org/ | http://www.bath.co.uk/Csíkszereda

Csíkszereda Erdély keleti felében helyezkedik el, a Hargita-hegység vulkáni vonulata és a Csíki-havasok közé beékelődő Csíki-medence középső részén. Csíkszereda az egykori Csíkszék székhelye volt, ma Hargita megye székhelye. A 42000 lakosú modern város lakosságának 82 %-a magyar. A Causescu érában a régi városközpontot részben elbontották, s lakótelepeket építettek helyébe. A szerencsésen megmaradt részen barátságos sétáló utcát hoztak létre. Éttermek, cukrászdák sorakoznak itt A Mikó várban múzeum és skanzen látható. Csíksomlyó összenőtt Csíkszeredával, annak egy városrésze. Pünkösdkor magyarok százezrei zarándokolnak az itt tartott misére.Darhan

Darhan, Mongólia második legnagyobb városa az ország északi részén helyezkedik el. A város nevének jelentése mongol nyelven „patkolókovács”. 220 km-re északra található a fővárostól és 80 km-re délre a mongol-orosz határtól. A város alapkövét 1961 október 17.-én tették le Burkhatiin Hondii-ban (mongolul Isten Völgye), egy kis vasútállomáson. 1962-től mongol és orosz munkások kezdték el a város első ipari létesítményeinek építését. Az ipari egységek építését a többi szocialista ország technikai és anyagi segítsége (SZU, Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia) tette lehetővé. Attól kezdve Darhan fejlődése a Mongol Köztársaságban elfogadott ötéves terv szerint és a KGST tagországok közti szerződéseknek megfelelően haladt. Az ipari létesítmények mellett új, kényelmes lakóépületeket is emeltek.

Darhan gazdag természeti és ásványkincsekben, ill. a növényzet és az állatvilág is sokszínű. A védett állatok közé tartozik a coboly, a szarvas, jávorantilop, hód. A Mongóliába látogató turistát friss levegő, égszínkék ég, csendes környezet és a szabadidő aktív eltöltésére alkalmas hatalmas nyitott tér várja.Glinde

Glinde Hamburg keleti felén fekszik, Schleswig-Holstein területén. Napjainkban mintegy 15000 lakosú város. Glinde város nevét először 1229. március 25-én említik egy dokumentumban. Dánia királya és Schleswig-Holstein hercege, I. Frederick a reformáció idején megszállta az itt található apátságot. 1544-ben fia, III. Christian bátyjával megosztva vette át a hatalmat és az évszádokon át szállt apáról fiúra. 1948-ban a glindei törvényhatósághoz több várost is hozzácsatoltak és csak 1978-ban vált ismét függetlenné. 1979. június 24-én (a település 750. évfordulóján) Glinde városi rangot kapott. Főbb látnivalók: Glinde Mill (volt malom), Karolinenhof (park és kastély), Gellhornpark


A képek Glinde weboldaláról származnak: http://www.glinde.de

Kapronca

Kapronca Horvátország északi részén található városa. Koprivnica-Križevc megye székhelye és mintegy 25000 lakossal rendelkezik. Az ország egyik legszebb területén fekszik, Bilogora lankáin, Kalniktől délre, a Dráva folyótól északra. Mai városképe a 19. században alakult ki, amikor a régi házak eltűntek és a városközpont elnyerte mai formáját. Érdemes megemlíteni évente megrendezésre kerülő „Podravinai motívumok” elnevezésű programját, amikor az egész város egy naiv művészetet ábrázoló galériává alakul át. Rengeteg horvát naiv irányvonalat képviselő művész érkezik a Dráva-menti kis falvakból.Saint-Sebastien-Sur-Loire

Sant-Sébastien-sur-Loire a Loire-Atlantique régióban található, Franciaország nyugati részén. Ez Nantes harmadik legnagyobb külvárosa, a délkeleti részen határos vele, a Loire folyón keresztül. Mintegy 26 000 lakosa van. A 15. század, de leginkább a 18. óta, a nemesek vagy burzsoázia tagjai lakóházaikat nagy számban építették fel Saint-Sebastien-ban. Sok közülük eltűnt ugyan, de többfelé felfedezhetőek ennek a korszaknak a nyomai. Ma jellemzően egyedülálló épületeket és sorházakat találunk a városban. Amellett, hogy évszázadokon át pestis elleni zarándokhely volt a város, fontos volt a piacra történő termelés és minden ehhez kapcsolódó tevékenység, de manapság inkább a kis területet igénylő szolgáltató iparágak jellemzőek.

Schio

Schio Olaszország északi területén található városa, Vncenza tartomány északi és a Garda tó kelet részén. A Kis Dolomitok és a Pasubio hegy fogja közre. A Weaver emlékműbet 1879-ben állította Alessandro Rossi, akiaz alkotás munkásainak ajánlotta. Schio lakosai l’Omo-nak, embernek nevezik. Főbb látnivalók: - A kastély tornya, amelyet 1514-ben leromboltak. - San Francesco (Szent Ferenc) templom a korai 15. századból. - a völgyben található Szent Mária templom, ami eredetileg 1511-ben egy járvány után oszlopként épült, majd 1580-ra vált épülete templommá - Toaldi-Capra palota a 15. századból vagy korábbról; 1981-ben restaurálták és napjainkban civil zenei intézményként

Tver

Tver a Moszkvához legközelebbi regionális központ, 22 kilométeren keresztül húzódik a város a Volga partján. Itt éledt újra a hosszan elhanyagolt oroszországi krónikaírás és kőfaragás. A tveri ikonfestő iskola, éremkészítés, és népi hímzések széles körben híresek. A helyi puskaművesek messze földön ismertek voltak és a kortársak szerint a legjobb orosz kovácsok éltek itt. A 17.sz. végéig nagyrészt faépületek álltak a városban, ám az 1763-as nagy tűzvész után a várost kőből már építették újra. A város történelme összefonódik a híres költő Puskin, a meseíró Krülov, a szatirista Szaltíkov-Scsedrin és más kiemelkedő művészek nevével is. Ma Tver 13 hektár területet foglal el. 5 intézet, 3 színház, egy cirkusz, filharmóniai társaság, sportpalota, múzeum és képtár várja az érdeklődőket.

Rauma

A Finnország nyugati tengerpartján fekvő Rauma óvárosa (finnül Vanha Rauma) szépen képviseli a faházakból álló skandináv városok arculatát, ezért 1991-ben az UNESCO felvette a Világörökség-listára. Rauma 1442-ben kapott városi jogot. A raumai óváros jellemzői a különböző korú egyszintes faépületek.

A város kikötője Finnország egyik legfontosabb export kikötőinek. A város maga továbbterjeszkedett, de a régi városrész változatlanul megmaradt. Raumát az Óváros mellett a Raumai Csipke és saját nyelvjárása teszi híressé. A raumai csipke az 1700-as években a város lakói nagy részének adott munkát és egész Európában ismert volt. Rauma egyik legnagyobb kulturális eseménye a július végén évente megrendezett Csipke Hetek.

Villach

A hegyek nyugalmával, a kristálytiszta vizű tavak hívogató partszakaszaival és a szabadidős ajánlatok széles választékával tükrözi vissza a Villach-Warmbad / Faaker See / Ossiacher See régió a tartomány sokszínűségét. A régió központja Villach, Karintia második legnagyobb városa, amelyet a látogatók elsősorban mediterrán hangulata és sokoldalú kulturális, gyógy- és wellness ajánlatai miatt kedvelnek.

A régió 9 fürdőtava paradicsomi állapotokat teremt a vízi sportok szerelmeseinek. A tavak vízhőmérséklete nyáron eléri a 28 °C-ot is. Aki a hegyeket szereti jobban, az a Gerlitzenről, a Dobratschről, a Verditzről és a Mittagskogelről vethet lélegzetelállító pillantást az alatta elterülő tájra.

Mostar

Mostar Bosznia-Hercegovina egyik gazdaság, politikai és kulturális központja. 60m-es tengerszinti magasságban fekszik, a Prenj, Velež és Čabulja hegyek lankáival övezve. A Neretva folyó szeli ketté a város központját. Mostar 60 km-re fekszik az Adriai-tengertől, így klímája mediterrán, ami kedvez a zöldség és gyümölcs termesztéséhez. Nagyon híres magas minőségű dohánya és szőlője. Évszázadokon keresztül Mostart különböző népcsoportok lakták, akik itt hagyták nyomaikat a városon. Mostar és környéke híres és egyedülálló kulturális, történelmi és természeti örökségnek az őrzője.

© Kaposvár MJV Önkormányzata | 2011